Kantoliina, turvaistuin, vaunut, pulkkamäki…

Vinkkejä eri kulkupeleihin, missä vauva on kestovaipassa moni ei välttämättä tarvitse mitään erityistä. Silloin voi ihastella vain kuvia! Jos ajatte autolla, ks. kohta turvaistuimseta.

Kestovaipan kanssa vauvaa ja lasta voi kuljettaa millä tavoin haluaa.

Ekstravinkit seuraavissa kappaleissa; huomioi kuitenkin, että kommenteissa haluan lisää juttuja sopivista vaippamerkeistä ja imuista! Esimerkkien vaipat ovat vasta hyvin pieni otanta, ja kommenttikenttä on auki kaikille; tervetuloa juttelemaan! Lisäämme teidän vinkit myös blogitekstiin tiivistettynä mutta kattavasti.

Turvaistuimessa ja turvakaukalossa lukko ja istuinpesä ovat niin tiukat kuin mahdollista turvallisuussyistä. Silloin avuksi tulevat pienet AIO-vaipat, esim. Pupus All-in-One, Kokosin ja Little Rhino taskut, RoyalKestot -taskut ja erittäin ohuet imut kuten Evolon (Kokosi ja Pupus) sekä erilaiset ohuet hamppuimut tai bambuimut (Wauzi, Kijani, ja Geffen-imut havaittu ohuiksi ja pitäviksi).

Vaipan on hyvä olla siro, eikä täytteeksi kannata laittaa froteeta, mikrokuituimuja tai paksua harsoa. Vaipan tilavuus kasvaa isoksi, ja siksi lukko tiukalla vaippa puristuu ja vuotaa. Vyöt tulee myös saada tiiviisti vauvan suuntaisesti turvallisuussyistä, joten vaipassa ei kannata käyttää mitään ylimääräistä paksuutta, vaan ainoastaan erittäin tehokkaita ja litteitä ainesosia.

Mitä pienempi vauva ja mitä enemmän vaatetusta, sitä suurempi huolellisuus vöissä pitää muistaa.

Isomman vauvan turvaistuin on pystymmässä asennossa, ja ensisijaisesti pitää muistaa, että vyöt ovat oikealla kireydellä. Tässä vaiheessa hyvät bambu- ja hamppuimut auttavat pitämään lapsen kuivana. Isompaan turvaistuimeen mahtuu hyvin jo leveä kuori ja ohut mutta tehokas sisävaippa!

Esimerkkejä sisävaipoista: Kokosi Preflat, evolon-sekoitteiset sisävaipat ja pul-kuorrutetut sisävaipat Kokosin ja Pupus valikoimasta ovat tähän todella hyvät. Suomalaisissa kaupoissa preflat-vaippa eli litteä, muotoon ommeltu taiteltava vaippa, ei ole vielä levinnyt laajalti; sekin sopisi kuitenkin täydellisesti turvakaukaloon ja -istuimeen.

Rattaiden vyössä saa olla löysää, mutta istuvan vauvan alla ovat samat lainalaisuudet vaipan imuissa, kuin turvaistuimessa. Mikrokuituimut tuovat pönäkkyyttä settiin, ja se voi puristua vyön alla tai bodyn reunasta muualle vaatteisiin. Vaipan reidet hieman napakat mutta taskuosassa tilaa reilummin imuille niin, että lähtötilanteessa vaippa sisältää myös hieman ilmaa joka suunnassa, auttaa.

Vaunuissa iso ja leveä vaippa voi antaa lisätehoja jo pelkän kosteussuojan johdosta, ja valjaat eivät aiheuta ylivuotoa.

Jos vauvan tai taaperon kakka on tässä vaiheessa vielä vetelää, on helpompi käyttää leveää sisävaippaa ja leveästi asettuvaa kuorta, kuten Motherease Airflow, Imse Vimsen kuori (uudempi malli), Mothereasen sisävaipat, tai vastaavat, joissa lahkeet saa käännettyä reisiä vasten sisäänpäin. Motherease All-in-One ja Snap-in-One ovat myös erittäin hyviä.

Kantoliinassa ja kantorepussa vauvan jalat ovat hieman leveämmällä, ja eteen ja taakse lonkkien alla kohdistuu enemmän painetta (jo ihan pienellä vauvalla). Tällöin hieman leveämpi vaippa tai leveämpi, tiiviimpirakenteinen imupaketti voi auttaa paljonkin. Hyviksi havaittuja vaippoja liinan ja kantorepun kanssa kulkiessa ainakin:

  • Motherease Snap-in-one ja All-in-One (tarvittaessa esim. Ecomini, Kijani, Snowcotton lisäimu hamppu- tai bambusekoitetta imun ja kuoren väliin); muita leveitä All-in-One vaippoja esimerkiksi Cotton Babies Elemental Joy, Elskbar Snap-in-One, Bumgenius Elemental.
  • Leveähkö sisävaippa kuten Nalle, Motherease sisävaipat, ja kuorina Motherease Airflow, pull-up kuoret eri merkeiltä (Kokosi, Little Rhino, Pupus), tai Imse Vimsen (uudemman mallin) kuori. Harsovauva pärjää myös hyvin vertailussa, jos harson sisään menee tiivistä imua kuten flanellia.
  • Kijani, Elinfant ja Mama Koala, Wauzi taskuvaipat, Kanto jollain hieman omaa leveämmällä imulla ym. taskuvaipat, joiden suuaukko ja keskiosa ovat leveitä. Sivunepillisiä esim. KVK-mallit Jyväskylän kangaskaupasta on riittävän kireä reisistä ja täytettä mahtuu reilusti.

Taskuissa hyviä imuja kantovälineeseen:
Geffen taittoimut (jopa sellaisenaan), Sinin Kestokaupan pellava- & joustofrotee, Wauzin hampputaitto (jopa sellaisenaan). Zaijataitto hamppua tai hamppusekoitetta (esim. Snowcotton.fi myy näitä). Hamppufleece-taittoimut kuten Onnikas, Mannamaa ja Royalkestot.

Harsovauva pärjää kantoliinassa hyvin, koska vaippa on leveä, tasaa kosteutta hyvin, ja taitosten sisään kannattaa laittaa esim. Ruskovillan flanellitaitto tai muu tiivis flanellia muistuttava taittoimu.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *