Pesu

Kestovaippa pestään 60-90 asteessa.

Uusimmat, ohuet vaippamerkit suosittavat max. 800 kierroksen linkousta.

Poikkeus! Villahousut pestään käsin.

Vaippojen pesuaine kannattaa olla hajusteeton, ja sisältää mahdollisimman vähän saippuaa ja vaahtoavia aineita. Se ei saa sisältää zeoliittia. Käytä paketin ohjeen mukaan.

Pesu on hyvä tehdä 2-3 pv välein.

PUL-kangas säilyy parhaiten narulla kuivatettuna.

Siirry sivulle: kestovaipan kunto; kestovaipan säilytys; kestovaipan käyttö; hyvin istuva vaippa; usein kysytyt kysymykset ja helpot niksit

Teollinen hajuste ei tuhoa vaippaa, mutta voi kertyä vaipan sisään, ja osalle siitä voi tulla iho-ongelmia. Luonnonmukaiset hajusteet jäävät myös helposti kiinni vaippaan, vaikka useille ovatkin ihoystävällisempiä.

Monissa villapesuaineissa on hajuste; jopa suosituissa kuten Sonett on laajalti käytössä hajustettu versio. Sonett sensitive, Änglamark, Erisan ovat hyviä esimerkkejä hajusteettomista ja pesevät puhtaan raikkaaksi villapesussa.

Joskus pesuaine ei sovi kodin, putkiston, pesukoneen tai paikallisen kaivoveden kanssa yhteen, ja vaipat jäävät joko haiseviksi tai tahraisiksi. Silloin on hyvä kokeilla eriä pesuainetta, joko jauhe tai neste tai ihan eri merkki.

Jos vaipat haisevat kuivina hyvin pahalle, tai säilytät esim. 4-5pv ennen pesua, tee näin:

  1. pese iltaisin päivän vaipat pikaohjelma 15-30min, vähän pesuainetta, ja laita odottamaan,
    TAI
  2. pese pyykkipäivänä ensin 45-60min ohjelma keskimääräisellä lämmöllä (30-40C), puolet pesuaineen annostelusta, ennen 60-90C pesua (johon lähes täysi annostelu pesuainetta).
  3. jos 60C ohjelman jälkeen vaipoissa on haju, voit kokeilla lyhyen 60-90min 30-40C ohjelman perään.
  4. Vaipoissa voi käyttää perkarbonaattipohjaista puhdistuksen tehostajaa: esim. Allegro, Serto tahrasooda, Sonett, Rainbow, Vanish 0%, Ecodoo ainakin tekevät vaipoille sopivaa, hajustamatonta pesuntehostajaa.
  5. Rumpukuivaus voi kiinnittää hajuja, joten kokeile narukuivatusta.

Kestovaippa.fi ei suosittele etikkaa huuhteluainelokeroon, sillä sen vaikutus kuminauhaan ja silikoniin sekä pul-pintaan voi olla voimakas ja epäedullinen. Soodaliotus on myös usein suositeltu mutta kiistanalainen tapa ouhdistaa vaipa. Molempien kanssa kuminauhat ja pul-pinta usein hapertuvat.