UKK ja helpot niksit

Miksi imukyky ei riitä?
Vaippa tarvitsee lisää täytettä.
Vaippakoko on liian pieni, tai vaipan malli liian kapea.
Vaipan imuosan kohta on liian lattea tehokkaan imupaketin asetteluun; vaippa on parhaimmillaan sisältä kovera, ulkoa kupera.
Liian leveät imut kapeassa taskussa kääntävät sisäpinnan ulospäin ja ovat leveämmät kuin kosteudenpitävä pul-kangas.
Imuja saa olla kerroksittain eri materiaaleja, jos lapsi kastelee runsaasti. Parhaiten luonnonkuituiset, joiden sekoituksella keskenään ei ole niin paljon merkitystä kuin niiden rakenteella. Kevyt ja onteloinen ei ole yhtä tehokas kuin tiivis ja college, jopa vilttimäinen.
Vaipan teho koostuu sen kyvystä imeä nestettä (ja pitää kakka sisällä, palleroita tai spruittauksia tai yhdistelmiä). Ensimmäiseksi imu: imutehoa saa eri materiaaleilla. Niitä on valmistettu joko kapean suorakaition muotoisia, tiimalasin muotoisia tai kahteen-kolmeen taitettavia neliöitä. Materiaalin tiiviys ratkaisee lähes yhtä paljon kuin materiaali; luonnonkuituiset kuten puuvilla, bambu ja hamppu ovat tiiviinä neuloksena parhaimpia, ja evolon on erittäin ohut ja ei purista ulos mitään.

Kestovaipan kunto ja mahdolliset viat.

Miksi vaippa vuotaa?
Vaipan kunto voi olla huono. Kuntoon vaikuttavat: kuminauhat, vaipan muovilaminointi, tai tarrat ja nepit ovat löysät ja vaippa ei pidä.

Voit lähettää meille kuvia tai tiiviiksi pakattuja videoita vaipoistasi, jos et ole varma niiden kunnosta. Olipa syy sitten vaipan käyttöikä, se on kirpputoriostos, tai olet myymässä vanhat vaipat pois, laita postia.
Osoite: Kunto (a) kestovaippa.fi.

Siirry sivulle: kestovaipan kunto; kestovaipan säilytys; kestovaipan käyttö; kestovaipan pesu; hyvin istuva vaippa.


Malli voi olla vääränlainen, vaikka vaippa on ihan vedenpitävä. Lasten muoto on erilainen, ja erimerkkiset vaipat huomioivat näitä asioita ihan eri tavalla. Lapsen reidet, vatsan leveys, missä kohti on rasvaa, ei ole ollenkaan rasvaa, vyötärö on korkea, lantio matala… nämä asiat tarkoittavat sitä, että mallin täytyy olla sopiva.

One-size vaipat ovat tästä monipuolisia, että sekä korkeutta että leveyttä voi säätää todella vapaasti.

Istuvuus vaikuttaa siihen, että saako imu riittävästi tilaa imeä nestettä.

Siirry sivulle: kestovaipan kunto; kestovaipan säilytys; kestovaipan käyttö; kestovaipan pesu; hyvin istuva vaippa.

Imu tarvitsee hieman löysää tilaa kaapata kaiken, ja sen tulee asettua riittävän hyvin ruumiin muotoja mukaillen lapsen ympärille. Jos vaippaa joutuu kovin paljon asettelemaan, vetämään, kuminauhoja asettelemaan sinne-tänne tai se ei pysy nivusissa, vaippa venyy jostain kohtaa ja painaa imun puristuksiin tai valuttaa kaiken ulos.

Vaipan koko voi olla liian iso, tai hyvin usein liian pieni. Vaippa näyttää istuvan ”kivasti”, mutta isompi koko tarjoaisi imuille ja vaipan muille osille väljemmän ja rennomman olotilan. Se parantaa tehoa.

Joskus sisäpinnan materiaali vaikuttaa siihen, miten hyvin kyseisen lapsen tuotokset vaipan imuosiin menevät. Osalle sopii kuivapintainen paremmin, koska se ei johda nestettä vaatteisiin; osalle sopii märkäpintainen, koska se asettuu tiiviimmin imuosaa vasten.

Kuivia: mikrofleece, polyestermokka, coolmax.
Märkiä: puuvillavaippa, puuvillatrikoo, bambusekoite ja hamppusekoite.

Mitä teen, jos ihottumaa tai hiiva?
90 pesu käy kaikelle muulle, paitsi silkille ja villalle.
Silkkinen hoitoliina voi myös auttaa, koska se hoitaa ja antaa ihon omalle puolustuskyvylle tilaa.
Toisinaan voi tarvita kuivan pinnan (fleece, polymokka, coolmax), toisinaan märkäpintaisen tai täysin luonnonkuituisen vaipan (puuvilla, bambu, hamppu.
Tarvittaessa apteekin voide ja lääkärin ohje.
Osalle käy talkki (sen huonot puolet ovat tiedossa muualla), tai perunajauho, joka tärkkelyksenä voi ruokkia hiivakasvustoa.

Siirry sivulle: kestovaipan kunto; kestovaipan säilytys; kestovaipan käyttö; kestovaipan pesu; hyvin istuva vaippa.

Miksi tahra ei lähde?
Vaipassa voi olla sellainen pinta, että tahra tarttuu helpommin. Joskus coolmax, fleece ja polymokka tartuttavat tahroja, koska kangas ei ime vettä (ja pesussa tahra ei saa pesuainetta ja hankausta tarpeeksi).

Vaipan tahrat voivat olla vatsan liikkeiden johdosta tiukempia. Esim. marjat, refluksi ja rautalisät tai rautapitoinen kakka jättävät tahroja tiukasti.

Asiat, joilla tahroija voi valkaista, miedosta kovempaan. Kokeile ensin mietoja ja siirry vahvempaan vain, jos ei lähde.
1) auringonvalo, 2) sappisaippua tai sitruunasaippua, 3) sonett-, ecodoo- tai vanish- tyyppiset valkaisuaineet tehosteena, 4) Allegro-pesuaineen tehostaja, 5) kloriitilla valkaiseminen (tämä ei välttämättä sovi kaikille materiaaleille).

Ekorren ylläpitäjä on kierrättänyt vaippoja kotiin sadoista kodeista, kaikilla mahdollisilla materiaaleilla, ja osan tahroihin riittää 2h auringonvaloa, osaan ei riitä edes 2 viikkoa. Joskus kakka on meidänkin voittajamme.

Siirry sivulle: kestovaipan kunto; kestovaipan säilytys; kestovaipan käyttö; kestovaipan pesu; hyvin istuva vaippa.

Miksi kuiva vaippa haisee?
Vaipan materiaali ei puhdistu kunnolla. Syitä voivat olla:
Tarvitaan esipesuksi 30-40 asteen ohjelma puolella annostelulla ainetta.
Tarvitaan korkeampi lämpötila (90 asteen pesu).
Tarvitaan tiheämpi pesuväli (esim. 4-5pv voi olla liian pitkä).
Vaippojen imut ovat kyllääntyneet eli liian täynnä, kun vaippa riisutaan ja jätetään kuivumaan likasankoon. Palaa kohtaan 1, esipesu 30-40 asteessa (vaipat kastuvat, ja imevät vettä, joten pesuaine tarttuu seuraavassa pesussa).
Säilytys on liian tiivis: vaipat pakkautuvat tiiviiksi möykyksi, ja alimpiin tarttuu kaikki mahdollinen uusien tullessa päälle.
Pesuaine ei sovi; voit joutua vaihtamaan saman aineen pulveriin, nesteeseen, tai eri merkkiin. Tämä riippuu hyvin monesta tekijästä, ei pelkästä vedenlaadusta tai pyykkikoneesta tai talon putkistosta, vaan mukana on ripaus arvailua.

Miksi likavaipan haju on kamala?
Joskus vaipan haju äityy kamalaksi heti, kun siihen osuu pienikin pissa. Se ei ole silloin puhdistunut edellisessä pesussa riittävästi, ja kastuessaan aktivoi kaikki pinttymät.
Vaippaan on jäänyt puhdistumattomia osia tai haju on pinttynyt, koska ei tehty esipesua. Laita pieni tai keskisuuruinen imuosa lisää, ja kyllääntyminen purkautuu.
Vaippa voi olla pesty 60-90 asteessa liian likaisena ja läpeensä kyllääntyneenä; hajut pinttyvät.
Vaippa on säilytetty liian tiiviisti, ja pesty ja vauvan päälle puettu vaippa on valmiiksi ummehtunut.
Palaa siis kohtaan ”miksi puhdas vaippa haisee” ja likavaippojen hajut alkavat muuttua kohtuullisempaan suuntaan!
Joskus kakka ja pissa voittavat meidät silti, ja joudumme keskittymään eniten ”miten saan vaipat pesusta raikkaina ulos”.

Siirry sivulle: kestovaipan kunto; kestovaipan säilytys; kestovaipan käyttö; kestovaipan pesu; hyvin istuva vaippa.

Miksi vaipan pukeminen toimivasti on vaikeaa?
Vaippa voi olla huonokuntoinen, eli tarrat, nepparit tai kuminauhat ovat jo käymässä tiensä päähän.
Usein vaippa on osiltaan onneksi ihan hyvä, mutta malli vaan ei sovi omalle lapselle.
Neuvojat kertovat, laita tiukemmalle, kun tarvitaan löysää; tai neuvotaan, löysennä tuosta, kun tarvittaisiin kireämpää.
Menisikö vaippa paremmin vyötärö ylempänä, tai alempana?
Voisiko lapselle sopia isompi koko, vai pienempi koko paremmin?
Systeeminne voi olla vain keskenään epäsopiva, tai imut niin hankalaan malliset taskuvaippaan, että vaipan pukeminen vaatii asettelua. Kapea vaippa ja paksut imut, tai iso vaippa ja kapearakenteiset imut ovat riskialttiimpia menemään päälle vinosti.
Onko vaipassa liian monta osaa? Joskus AIO- tai Snap-in-One (nepparilla kiinni) vaippa ei toimi, koska vaipan imut pyörivät ulos vaipasta.
Toisilla ei sovi taskuvaippa, koska se vaatii paljon imuja pienellä pinta-alalla. Heille on helpompi laittaa sisävaippa, (antaa vauvan juosta ympäri taloa muutama minuutti) ja pukea sen päälle villa- tai laminoitu kangaskuori.
Lopullinen tuomio… sellaista emme omista! Lapsi ja suolistot yllättävät jopa pahimmat konkarit.

Miksi vaipan kokoaminen on vaikeaa?
Vaippanne kokoelma ei ole riittävän helppo. Osalle on ihastuttavaa koota vaipat kaikenlaisista pikkuimuista tarkkaan, toisille taas on ihaninta se, että vaipassa on mieluiten vain yksi osa.
Vaipan systeemi voi olla liian ohut, ja siksi vaippa vuotaa ilman asetteluja, tai pitää miettiä lisätehosteita ym. Hieman paksummat imuosat ratkaisevat ongelmat.
Jos imut ovat liian ohuita, niitä pitää 1-3 sijasta laittaa 2-6kpl. Jos näin on, tehokkaampia imuja 2-3 kpl on sulavampi ratkaisu kuin 4-6 imua.
Joskus on helpompi laittaa sisävaippa, jossa koko vaipan pinta-ala imee. Sen päälle kuorivaippa, pull-ups tai villahousut pitää nesteen ja kaiken sisällään.

Joskus pitää vain kokeilla. Helpon kuuloinen ratkaisu voi käytännössä olla epäsopiva, ja taas vaikeaksi luulemansa ”viritys” istuu helposti kuin sukka.

Miten hoidan villahousut? (pesu, lanoliinitus, tuuletus)